3 Tips tegen de after-zomer dip

0
35
Bedrijfsuitje

De zomervakantie is bijna voorbij, en dat betekent weer terug naar kantoor. Voor veel mensen zal het even slikken zijn om de vrijheid van de vakantie weer in te ruilen voor het regelmatige leven in een werkritme. De eerste week na de vakantie is het nog wel leuk, collega’s hebben veel bij te kletsen en de werkzaamheden zijn weer nieuw en opstartend. Maar na een paar weken is de nieuwigheid er weer af en ligt de sleur op de loer…
Hoe zorg je er nou voor dat iedereen na de vakantie weer betrokken en gemotiveerd aan het werk gaat? In deze blog geef ik je een paar tips hoe jij en je collega’s de after-zomer dip kunnen voorkomen!

1. Maak mensen weer betrokken

Tijdens een vakantie heeft iedereen hopelijk andere dingen aan zijn/haar hoofd dan het werk. Dus het is niet gek dat de band met collega’s wat verwatert en de visie van het bedrijf wat op de achtergrond raakt. Hier ligt de verantwoordelijkheid van het management om de werknemers na de vakantie weer bij het bedrijf te betrekken.
Begin de eerste week van september daarom met een praatje van de leidinggevende waardoor werknemers weer gemotiveerd worden hun beste beentje voor te zetten. Wat willen we bereiken met z’n allen? Wat zijn onze selling points? Hoe positioneren wij ons in de markt? Als je dit soort zaken weer allemaal helder hebt werkt iedereen weer samen naar hetzelfde doel toe.

2. Investeer in de sociale contacten

Naast het betrekken van mensen bij het zakelijke aspect van het bedrijf is het ook belangrijk dat de sociale contacten weer aangehaald worden. Want mensen die een goede band hebben met elkaar werken nou eenmaal beter samen. Begin het jaar daarom met een gezellige borrel of bijvoorbeeld een barbecue, en kondig ook alvast een event in de toekomst aan. Dit kan een volgende borrel zijn, een kerstdiner of een Bedrijfsuitje voor het hele bedrijf. Zo heeft het team iets om zich samen op te verheugen. En dat komt de saamhorigheid ten goede.

3. Zelfstandigheid en Time Management

In de vakantie kunnen mensen hun tijd helemaal zelf indelen. Wil ik eerst gaan zwemmen, of wil ik eerst gaan wandelen? Heel de dag door maken mensen op vakantie keuzes wat ze op welk moment willen doen. Dan is het contrast wel groot als ze terug komen op kantoor en heel hun agenda vol staat met meetings, deadlines en andere verplichte onderdelen…
Zelfstandigheid is belangrijk en mensen houden hier van. Probeer dit daarom ook op de werkvloer een plek te geven. Natuurlijk zijn er altijd een paar verplichte momenten/deadlines, maar probeer daaromheen zoveel mogelijk zelf het heft in handen te houden over je eigen tijd.

Vorig artikelEen pak maakt de man, maar wat maakt jouw pak?
Volgend artikel4 tips om thuiswerken tot een succes te maken!